Openingstijden

Ma – Za: 09:00-18:00
Zo & Feestdagen : 10:00 – 14:00

Weetjes

Home / weetjes

Weetjes

Wist u dat…

  • …asperges al in de oudheid bij de Grieken en Romeinen werden gebruikt als geneeskrachtig kruid?
  • …asperges niet lang koken, 6 minuten zachtjes koken (met een beetje zout), 6 minuten nagaren in het kookvocht?
  • …het kookvocht van de asperges kan heel goede worden gebruikt voor aspergesoep en -saus?
  • …na het eten van asperges de urine een specifieke zwavelgeur heeft en dat dat komt door de aanwezigheid van asparaginezuur?
  • …wij nu ook paarse asperges telen die we dit jaar voor het eerst hebben geoogst en dat ze bijzonder goed in de smaak vallen?
  • …de stof asparagine die in asperges voorkomt een gunstige uitwerking heeft op bloeddruk, nierfunctie en hart, werkt bloedzuiverend en vochtafdrijvend?
  • …asperges de koningin der groenten wordt genoemd, en ook wel het witte goud?
  • …verse asperges “piepen” als je ze tegen elkaar wrijft?
  • …er ongeveer 12 stuks AAW/AAV in één kilo gaan?
  • …het aspergeseizoen eindigt op 24 juni (St. Jan) , de plant kan dan weer kracht opdoen voor het volgende seizoen?
  • …bij warm weer asperges wel 10 cm per dag kunnen groeien?
  • …asperges goed zijn in te vriezen, doe ze geschild en ongekookt in een diepvriesdoosje/zakje, bij gebruik de bevroren asperges in het kokend water doen, dus niet eerst laten ontdooien?
  • …het telen van asperges arbeidsintensief is, het oogsten is handwerk en daarom zijn asperges relatief een duurdere groenten?
  • …u op https://www.aspergecentrum.nl/ de lekkerste asperge-gerechten kunt vinden?
  • …asperges prima te schillen zijn (met een dunschiller) als ze van tevoren een half uur in koud water hebben gelegen?
  • …vrijwel geen ander voedingsmiddel zo weinig calorieën bevat en zóveel vitaminen en mineralen als de asperge?

Voedingswaarde per 100 gram: 

  • Energie KJ 68, kcal 16
  • Water 93.2 gr
  •  Eiwit 1.0 gr
  •  Vet 0 gr
  •  Koolhydraten 3.0 gr
  •  Vitamine B1 en B2 0.17
  •  Vitamine B6 0.03 mg
  •  Vitamine C 30 mg
  •  Natrium 5 mg
  •  Kalium 200mg
  •  Calcium 20 mg
  •  Fosfor  60 mg