Asperges
Home / ASPERGES
Teelt
Asperges behoren tot de lelieachtigen
Ze groeien aan een plant met een wortelstuk waaraan wortels en knoppen zitten. In het voorjaar lopen de knoppen uit om stengels te vormen: de asperges. Het zijn deze stengels die in een aspergebed groeien. Asperges worden geteeld in bedden op hogere zandgronden waar nooit eerder asperges geteeld zijn. Het is een meerjarig gewas dat rond 10 jaar blijft staan op dezelfde plaats.
Door zaad vind de vermeerdering plaats. Het veredelingsbedrijf kweekt de planten op. De planten zijn aangekocht en deze nieuwe aspergeplanten worden met een daarvoor ontwikkelde plantmachine geplant. Wij telen witte asperges en 2019 is er een nieuw ras, Erasmus genaamd, aangeplant en dat zijn paarse asperges. Deze zijn goed rauw te eten verwerkt in een salade maar wokken kan ook. Paarse asperges zijn wit onder de grond en kleuren paars boven de grond. Ze zijn zoet van smaak.
Het eerste jaar
In maart worden de asperges in geulen van ongeveer 20 cm diep geplant. De plantjes beginnen te groeien en de aspergeteler moet zorgen voor de juiste voeding voor de planten en het onkruid vrij houden van het perceel zodat de jonge aspergeplantjes zich goed kunnen ontwikkelen. Er wordt dit jaar niet geoogst.



De Oogst
Het tweede jaar
Het tweede jaar worden er zandruggen (bedden) boven de planten gefreesd. Dat gebeurt elk seizoen opnieuw eind maart. Er word speciaal zwart/wit folie over de aspergebedden gelegd omdat asperges die boven de grond groeien lila/paars verkleuren door invloed van licht. De zwarte kant ligt boven als we de groei van de asperge willen stimuleren door meer zonnewarmte in het bed te brengen.
Als het erg warm wordt leggen we de witte kant boven wat het zonlicht weerkaatst en dus de warmte wat tegenhoudt. Het folie blijft goed vlak over het aspergebed liggen omdat aan de zijranden vakjes zijn geseald die worden gevuld met zand. In het tweede jaar mogen twee asperges per plant gestoken worden. Dat is ongeveer twee weken. Daarna laten we de planten doorgroeien zodat het mooie sterke planten worden. De planten kunnen wel twee meter hoog worden en er komen takjes met naaldjes aan wat we aspergeloof noemen
Het derde jaar
Het derde jaar word dus ook weer eind maart de bedden op gefreesd door een speciale
Frees van het loonbedrijf en het folie er over gelegd. Als de temperatuur in het aspergebed warm genoeg is komen de asperges ”los” en gaan ze groeien. We telen verschillende rassen elk met zijn specifieke eigenschappen zoals een vroeg ras, mooi gesloten kopjes, blankheid, dikte en smaak. We laten vanaf juni de planten weer doorgroeien om de plant rust te geven zodat het volgende seizoen weer voldoende mooie nieuwe asperges kunnen groeien.
Het vierde jaar
Asperges worden gestoken met een speciaal aspergesteekmes. Asperges steken is arbeidsintensief werk, alle asperges worden één voor één gestoken als het kopje net boven de grond uit komt. Om de arbeid te verlichten word gebruik gemaakt van een asperge oogstmachine die het plastic folie optilt zodat men de asperges kan oogsten, en het ook weer terug legt. De kisten waarin de geoogste asperges worden gelegd staan op de oogstmachine. Elke keer rijd de machine een stukje door en stopt als er asperges gestoken moeten worden door eenvoudige bediening.
Het vierde jaar en de jaren (± 6) daarna steken we een volledig seizoen (officieel tot Sint Jan 24 juni). Vanaf die datum stoppen we met steken en laten de asperges doorgroeien. Ze maken dan d.m.v. zonlicht suikers aan die ze in de wortels opslaan. Dit noemen we ook wel fotosynthese. De asperges die doorgroeien maken fijn groen loof. In het najaar verkleurt het loof geel en later bruin en sterft af. Het verdorde loof wordt fijn gehakseld en is weer voeding voor de plant. De plant is in de winter in rust. Totdat in het voorjaar de nieuwe bedden weer worden gefreesd en de temperatuur oploopt. Dan lopen de knoppen aan de plant uit en groeien uit tot de asperge.
Een asperge houdt van warmte, hoe warmer het is hoe harder ze groeien. Wanneer een asperge met zijn kopje boven de grond uitkomt dan verkleurt hij door het zonlicht snel violet/paars. Daarom werd er vroeger voor dag en dauw gestoken en als het warm was moest dit wel 2 maal per dag.



Koelen



Sorteren
Als de asperges tenminste 12 uur in koud water hebben gestaan gaan we sorteren. Dat gaat met behulp van de aspergesorteerband. Ze worden op lengte afgesneden en gewassen, en met de hand gesorteerd lettend op kleur, vorm en dikte. Er zijn verschillende sorteringen nl. AAW 20-28 mm, AW 16-20 mm, AAA vanaf 28 mm, B 12-16 mm. Asperges worden ook gesorteerd op de kleur van het kopje dus op AAV, AV enz. Bij de 1e klasse sortering is het kopje van de asperge mooi gesloten en de asperge recht en blank.


