De teelt

100_3521100_3522Asperges behoren tot de lelie achtigen. Ze groeien aan een meerjarige plant met een wortelstuk waaraan wortels en knoppen zitten. In het voorjaar lopen de knoppen uit om stengels te vormen: de asperges. Het zijn deze stengels die in een aspergebed groeien. De aspergeteelt is een dure teelt. Asperges worden geteeld in bedden op hogere zandgronden waar nooit eerder asperges geteeld zijn.

Eerste jaar

De asperge is een meerjarige plant die ongeveer tien jaar lang geteeld wordt op dezelfde
100_3520grond. In maart worden de asperges in geulen van ongeveer 20 cm diep geplant. De plantjes beginnen te groeien en de aspergeteler moet zorgen voor de juiste voeding voor de planten en het onkruid vrij houden van het perceel zodat de jonge aspergeplantjes zich goed kunnen ontwikkelen. Er wordt dit jaar niet geoogst.

Tweede jaar

Het tweede jaar worden er zandruggen (bedden) boven de planten gefreesd. Er mogen dan dat jaar twee asperges per plant worden gestoken. Dus ongeveer twee weken. Daarna laten we de planten doorgroeien zodat het mooie sterken planten worden. De planten kunnen wel twee meter hoog worden en er komen takjes met naaldjes aan wat we aspergeloof noemen.

100_4408

Derde jaar

Het derde jaar steken we tot begin juni.

Vierde jaar

Het vierde jaar en de jaren daarna steken we tot 24 juni ofwel tot Sint Jan. Vanaf die datum stoppen we met steken en laten de asperges doorgroeien. Ze maken dan d.m.v. zonlicht suikers aan die ze in de wortels opslaan. Dit noemen we ook wel fotosynthese.